Een tijdje geleden ben ik aan het bakken geslagen met havermout. Via de FB pagina van weightcamp was dit te volgen. Lees challenge deel 1 voor de introductie van de challenge.
Het internet staat vol met pure recepten, ik had dus inspiratie genoeg! Bij het evenement taste weightcamp heb ik de onderstaande gerechtjes laten proeven. Deze zijn op basis van havermout en (gedroogd) fruit gemaakt. Er zijn geen geraffineerde suikers of andere onnatuurlijke ingrediënten aan toegevoegd. Aan de gerechtjes is geen vet toegevoegd, enkel als hulpmiddel voor het bakken. De reacties waren erg positief, ook ikzelf vond het erg lekker. Dat is dus voor herhaling vatbaar. De gerechtjes zijn bovendien super snel klaar!
Het internet staat vol met pure recepten, ik had dus inspiratie genoeg! Bij het evenement taste weightcamp heb ik de onderstaande gerechtjes laten proeven. Deze zijn op basis van havermout en (gedroogd) fruit gemaakt. Er zijn geen geraffineerde suikers of andere onnatuurlijke ingrediënten aan toegevoegd. Aan de gerechtjes is geen vet toegevoegd, enkel als hulpmiddel voor het bakken. De reacties waren erg positief, ook ikzelf vond het erg lekker. Dat is dus voor herhaling vatbaar. De gerechtjes zijn bovendien super snel klaar!
Banaan havermout 10 á 12 pannenkoekjes
75 gram havermoutvlokken gemalen tot havermoutmeel 2 rijpe bananen
2 eieren
2 tl bakpoeder
1 el citroensap
Klein scheutje (plantaardige) melk
Evt. 1 el biologische honing
1 tl kaneel
Snufje zout
Roomboter of olie om in te bakken
Doe het havermoutmeel, bananen, losgeklopte eieren, honing, het bakpoeder, snufje zout en de kaneel in een blender. Voeg wat melk toe zodat het beslag wat beter mengt. Mix dit totdat je een mooi, dik beslag hebt en je beslag voor de pannenkoeken is klaar.
Appel kaneel taartje
Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
Schuitje melk
1 appel
1 tl kaneel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout met de amandelmelk, stukjes appel, kaneel en eventueel wat stevia. Doe het mengsel in een ovenbestendig schaaltje. Bak het taartje in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven. Als je het niet zoet genoeg vindt, kun je er een klein beetje appelstroop bij serveren. Echter ben ik van mening dat als we wennen aan minder zoet, we het op een gegeven moment zelfs lekkerder gaan vinden. Daarnaast kun je focussen op andere smaken in plaats van de zoete smaak die je op dat moment denkt te missen. Wanneer je brood met appelstroop eet is het minder zoet dan een taart, waarom mis je het dan niet?
Dadeltaart van 26 cm
250 gr ontpitte, ongezoete dadels
120 gr walnoten of andere noten 2 theelepels speculaaskruiden
200 gr geweekte havermout
Havermout kun je ook deels vervangen door andere meel zoals speltmeel en amandelmeel.
Het is erg lekker om er plakjes kaas bij te serveren.
Doe een de avond te voren de havermout met een beetje water in een kom, laat het afgedekt staan of vermeng de havermout met een beetje gekookt water. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een vrij stevige massa. Vet een ovenschaal in met olie of boter. Doe het mengsel in een ovenbestendig schaaltje. Bak de taart in 30 minuten op 200 °C.
75 gram havermoutvlokken gemalen tot havermoutmeel 2 rijpe bananen
2 eieren
2 tl bakpoeder
1 el citroensap
Klein scheutje (plantaardige) melk
Evt. 1 el biologische honing
1 tl kaneel
Snufje zout
Roomboter of olie om in te bakken
Doe het havermoutmeel, bananen, losgeklopte eieren, honing, het bakpoeder, snufje zout en de kaneel in een blender. Voeg wat melk toe zodat het beslag wat beter mengt. Mix dit totdat je een mooi, dik beslag hebt en je beslag voor de pannenkoeken is klaar.
Appel kaneel taartje
Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
Schuitje melk
1 appel
1 tl kaneel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout met de amandelmelk, stukjes appel, kaneel en eventueel wat stevia. Doe het mengsel in een ovenbestendig schaaltje. Bak het taartje in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven. Als je het niet zoet genoeg vindt, kun je er een klein beetje appelstroop bij serveren. Echter ben ik van mening dat als we wennen aan minder zoet, we het op een gegeven moment zelfs lekkerder gaan vinden. Daarnaast kun je focussen op andere smaken in plaats van de zoete smaak die je op dat moment denkt te missen. Wanneer je brood met appelstroop eet is het minder zoet dan een taart, waarom mis je het dan niet?
Dadeltaart van 26 cm
250 gr ontpitte, ongezoete dadels
120 gr walnoten of andere noten 2 theelepels speculaaskruiden
200 gr geweekte havermout
Havermout kun je ook deels vervangen door andere meel zoals speltmeel en amandelmeel.
Het is erg lekker om er plakjes kaas bij te serveren.
Doe een de avond te voren de havermout met een beetje water in een kom, laat het afgedekt staan of vermeng de havermout met een beetje gekookt water. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een vrij stevige massa. Vet een ovenschaal in met olie of boter. Doe het mengsel in een ovenbestendig schaaltje. Bak de taart in 30 minuten op 200 °C.